Нарязвате пипалата на калмарите и заедно с две наситнени глави лук запържвате в 3 с.л. зехтин. Добавяте накълцания чесън, 1 с.л. доматена паста, сол, млян черен пипер, ситно нарязания магданоз, дафиновия лист и 2 чаши вряща вода. Варите 15 минути. Оставяте малко да се охлади и прибавяте разбитите яйца и настъргания кашкавал. Получената смес трябва да е гъста.
В това време сварете калмарите за 10 минути в кипяща солена вода, към която сте добавили изцедения от лимоните сок, както и оставаналите лимонени половинки. Изваждате калмарите, отцеждате с помоща на гевгир и подсушавате със салфетка.
Напълнете с по-рано приготвената смес.
За да не се изле тя при задушаването е добре да затворите отворите на калмарите или с клечки за зъби или зашиите.
Пригответе сос от обелените и ситно нарязани домати, останалите 2 глави лук наситнени, останалата доматена паста и 4 с.л. зехтин. Посолете и овкусете с черен пипер. Добавете малко кипяща вода и варете на слаб огън за около 15 минути. След 5 минути от началото на варенето внимателно сложете в соса и напълнените калмари. Сервирате топло и залято със соса. Може да украсите с лимон, а за гарнитура е подходящ сварения ориз.